JoomlaTemplates.me by BlueHost Coupon

Mazelen: geen kinderziekte.....

Last Updated: Friday, 26 February 2016

Vaccinatie tegen mazelen

Mazelen is een heel besmettelijke ziekte. Als je de mazelen gekregen hebt, dan ben je levenslang beschermd. Daarnaast biedt ook vaccinatie een goede bescherming tegen mazelen, zeker als je 2 vaccinaties gekregen hebt. Het gaat om een combinatievaccin (merknamen: Priorix en MMRVAXPRO) dat niet alleen beschermt tegen mazelen, maar ook tegen bof en rode hond. Om goed beschermd te zijn krijg je 2 dosissen, namelijk op de leeftijd van 12 maanden en 10 jaar (5de leerjaar lager onderwijs).

Wie maar 1 dosis van het vaccin heeft gekregen, is mogelijk onvoldoende beschermd. Het is dan aangewezen nog een dosis van het vaccin te krijgen. Vooral ouders van baby'tjes jonger dan 1 jaar zullen je dankbaar zijn, want die kleintjes kunnen nog niet worden beschermd met een vaccinatie.

Tussen 20 en 45

Je bent wellicht niet 2 keer gevaccineerd in je kindertijd. Bovendien is de kans groot dat je de ziekte nog niet hebt gehad. Wat kan je doen?

  • Heb je helemaal geen vaccinatie gehad, laat dan minstens 1 vaccin zetten, en nog beter 2.
  • Heb je 1 vaccin gekregen, dat laat je er best een tweede toedienen.
  • Heb je toch ooit de mazelen doorgemaakt, dan moet je je niet laten vaccineren tegen mazelen, maar kan de vaccinatie wel nuttig zijn, bv. tegen rode hond of rubella.

Ouder dan 45

Ben je ouder dan 45, dan heb je wellicht als kind nog de mazelen gehad. Is dat niet zo, en heb je geen of slechts één vaccinatie tegen mazelen gekregen, laat je dan alsnog vaccineren.

Jonger dan 20

Ben je jonger dan 20, dan is de kans groot dat je 2 vaccinaties hebt gehad. Heb je maar 1 of helemaal geen vaccinatie gehad, dan laat je je best alsnog vaccineren. Heb je toch als kind de mazelen nog gehad, dan ben je beschermd en is vaccinatie niet nodig.