Griepvaccinatie zinvol......

Last Updated: Thursday, 15 December 2016

De overheid zou het vaccin tegen de griep moeten verplichten. Dat zegt de Belgische arts Peter ­Piot, internationale autoriteit op vlak van gezondheid. Wie zich laat vaccineren, beschermt ook kwetsbare mensen in zijn of haar buurt. En dus is iedereen die geen jaarlijkse griepprik haalt, eigenlijk een egoïst.

“Ik vind dat de overheid het vaccin moet verplichten”, zegt Peter Piot, op dit moment directeur van de vermaarde School of Hygiene and Tropical Medecine in Londen. “Misschien botst dat met het recht om niet gevaccineerd te worden, maar ik vind dat zeer egoïstisch”, zegt hij in een interview met Knack. Wie een griepprik krijgt, beschermt in eerste instantie zichzelf. De kans dat je nog ziek wordt, is slechts 40 procent. Maar Piot tilt er vooral zwaar aan dat wie zich niet laat vaccineren, het virus ook makkelijker doorgeeft.

 

Professor Niel Hens, die aan de Universiteit Antwerpen onderzoek doet naar de verspreiding van infectieziekten, is het roerend eens met Piot. “De griep is gevaarlijk voor ouderen, maar ook voor wie een verminderde weerstand heeft door bijvoorbeeld een longontsteking. Als ­iedereen rond die patiënt ingeënt is, blijft die gespaard van de griep.” Hens wijst erop dat vooral kinderen aan de bron liggen van de griepepidemie. Zij geven het virus door aan hun ouders en grootouders. “Hou je zieke kinderen in de winter daarom weg van oma en opa.”

“Onhaalbaar”

In ons land trof de griep vorige winter naar schatting 380.000 mensen. Elk jaar sterven honderden Belgen aan een infectie of complicaties ervan. Griepcommissaris Marc Van Ranst noemt een algemene verplichting onhaalbaar. Ze zou er wel moeten komen voor iedereen die in een rust- of ziekenhuis werkt. Slechts één op de twee personeelsleden daar laat zich inenten. “Zelfs op afdelingen waar kinderen met kanker liggen, is er geen verplichting”, zegt Van Ranst. “Dat is onbegrijpelijk.”

( Het Nieuwsblad, 15-12-2016 )