Mazelen: geen kinderziekte.....

Last Updated: Wednesday, 24 November 2021

 

Vaccinatie tegen mazelen

 

Inhaalvaccinatie

 

Wanneer je niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen mazelen, kan het zinvol zijn deze vaccinatie te vervolledigen. Deze vaccinatie gebeurt altijd met een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella..

 

Om goed gevaccineerd te zijn, krijg je 2 dosissen toegediend met minstens 4 weken tussentijd van het vaccin MMR VAX PRO voor:

 

 

Vrouwen mogen niet gevaccineerd worden als ze zwanger zijn en na vaccinatie worden ze best niet zwanger binnen de eerste maand.

 

Reisvaccinatie

 

Wereldwijd, ook binnen Europa, zijn er mazelenuitbraken. Daarom is elke reis een goede gelegenheid om je vaccinatiestatus na te kijken en zo nodig te vervolledigen.

 

 

Deze vaccins zijn gratis voor kinderen en jongeren en volwassenen geboren vanaf 1970, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging. Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen.